Проекти и оформление на едноетажни къщи с еркер

Съдържание
 1. Предимства и недостатъци
 2. Видове еркери
 3. Проекти
 4. Характеристики на дизайна
 5. Красиви примери

Архитектурата е област на човешката дейност, която непрекъснато се развива и подобрява. Така че през последните няколко години такъв архитектурен елемент като еркер придоби особена популярност. Днес в нашата статия ще говорим подробно за това какво е, какви предимства и недостатъци са характерни за еркера и какви видове архитектурни елементи съществуват.

Предимства и недостатъци

Най-общо казано, еркерът е изпъкнала част от всякакви конструкции. В древни времена тя изпълняваше защитна роля, помагайки за защита срещу различни атаки отвън. Днес архитектурният еркер е перваз на стената на жилищните помещения. Той играе декоративна и функционална роля.

Най-често еркерът се поставя от предната страна на сградата. Може да бъде проектирана като балкон, като лоджия или като вход (в зависимост от това колко етажа има в сградата). Обикновено архитектите създават този елемент, за да придадат уникалност и идентичност на сградата. Освен това е подходящо в конструкции от дърво, тухла, бетонни блокове и други строителни материали. Еркерите могат да варират в дълбочина.

Преди да построите едноетажна къща с еркерен прозорец, важно е да се запознаете с предимствата и недостатъците на този архитектурен елемент. Само в този случай можете да вземете най-балансираното и обективно решение.

Плюсовете включват:

 • еркерът значително повишава нивото на осветеност на къщата (на първо място, това се дължи на факта, че прозорците обикновено са вградени в прозореца на еркера);
 • такъв архитектурен елемент увеличава площта на сградата;
 • еркерът е не само функционален, но и декоративен елемент, който може красиво да украси дома ви и да му придаде известна оригиналност и т.н.

В същото време сред минусите обикновено се разграничават:

 • устройството ще изисква големи финансови инвестиции (това се дължи на факта, че към този елемент се предявяват повишени изисквания по отношение на безопасността, процеса на изолация и др.);
 • трудността и продължителността на инсталационния процес (работата изисква висока квалификация както на архитекта, така и на строителите);
 • необходимостта от цялостна грижа (например възникват трудности в процеса на измиване на прозорци) и др.

По този начин еркерът е необичаен архитектурен елемент, който изглежда доста впечатляващ, но в същото време изисква допълнителни усилия (както по време на строителството, така и по време на поддръжка).

Видове еркери

Днес има няколко вида еркери. Основните включват:

 • многоъгълен (например под формата на шестоъгълник);
 • трапецовидни (този тип се счита за един от най-често срещаните);
 • правоъгълни и квадратни (те се считат за най-простите и сравнително евтини за изпълнение);
 • Венециански (имат заоблени или полукръгли форми).

По този начин, в зависимост от вкусовите предпочитания на собственика на къщата, както и от характеристиките на сградата, можете да изберете един от многото видове.

Проекти

При изграждането на едноетажна къща (селска или жилищна), архитектите могат както да използват стандартни проекти, така и да следват индивидуалните желания на клиента. Така, възможно е изграждане на конструкция с два еркера и гараж, 1-етажна къща с тераса или таванско помещение, тухлен или дървен еркер и др. Всички тези въпроси се решават в процеса на планиране на къща на 1-ви етаж. Днес в нашата статия ще разгледаме няколко домашни проекта.

Проект №1

Помислете за план за изграждане на тухлена къща, чиято обща площ е 165 м2. Основата на сградата (и съответно покривът) е квадратна. Архитектурен елемент като еркер нарушава съществуващата симетрия, размерите му са 14х15 м.

Част е от хола.

Проект №2

Строителният материал за тази къща е дървен материал (което спестява разходи за строителство няколко пъти). Освен това общата площ на сградата е 65 м2. Както и в предишния случай, еркерът допълва хола, като значително увеличава размера му. Къщата има само 1 вход.

Проект №3

  Тази сграда е построена, като се вземат предвид и в съответствие с изискванията на актуалния и популярен днес скандинавски стил. Има 2 еркера, които са разположени от двете страни на сградата, образуват симетрия. Между тях се намира входната врата.

  По време на изграждането на собствена едноетажна къща с еркерен прозорец можете да се основавате на 1 от горните проекти или да подходите към въпроса индивидуално и да се съсредоточите единствено върху вашите лични нужди и желания.

  Характеристики на дизайна

  Ако решите да построите къща с еркерен прозорец, тогава трябва да се погрижите не само за това как ще изглежда този елемент отвън, но и за това как украсявате еркера отвътре. В тази ситуация, на първо място, трябва да се съсредоточите върху личните си предпочитания. В същото време има универсални правила. Така че непременно еркерът трябва да бъде декориран в светли цветове. Освен това за украса на прозорците не трябва да се използват така наречените затъмняващи завеси. Експертите също не препоръчват използването на голямо количество мебели при подреждането на еркер.

  Помислете за дизайнерските характеристики на прозореца на залива, в зависимост от това коя стая е част от този архитектурен елемент.

  Хол

     Ако къщата има еркерен прозорец, тогава най-често става част от хола. Този архитектурен елемент се вписва идеално в дизайна на страната. В същото време електрическа камина много често се монтира вътре в прозореца на залива. Дизайнерите препоръчват използването на естествени материали за декориране на прозореца на залива (например дърво или мрамор). Цветята ще се превърнат в красива украса.

     Един необичаен архитектурен елемент може да бъде отлично допълнение както към самата кухня, така и към трапезарията. В същото време не забравяйте, че трябва да е възможно най-лека. Така че доста често в прозореца на залива се поставя маса за хранене, на която ще се събирате с цялото семейство няколко пъти на ден. Освен това в прозореца на залива могат да се поставят кухненски работни повърхности (например мивка).

     Благодарение на това можете да се насладите на красивата гледка едновременно с домашните си задължения.

     Спални

     Ако архитектурният перваз се намира в спалнята, тогава той може да бъде отделен (например с помощта на гипсокартонени конструкции или обикновени завеси). В такава зона можете да поставите тоалетка или гардероб. По този начин можете да създадете отделна специална зона във вашата стая. Също така доста често еркерът се превръща в място за четене.

     На децата

     В процеса на декориране на еркер в детска стая е необходимо да се надгради възрастта на детето. Така, зоната може да бъде чудесна мини стая за игра или работа. Освен това тук може да се организира спортен кът. По един или друг начин, но непременно, трябва да се консултирате с детето си, за да е доволен от крайната версия.

     Поради това, Еркерът е чудесно архитектурно допълнение към всяка стая във вашия дом. Позволява ви да поставите повече мебели или да зонирате определена стая. Въпреки това, не забравяйте да обърнете специално внимание на интериорния дизайн на еркера.

     Красиви примери

     Помислете за няколко красиви примера за едноетажни къщи с еркер.

     Светла всекидневна

     Всяка домакиня мечтае за просторна и светла всекидневна, която да побере голям брой хора. Подобен резултат може да се постигне с еркерен прозорец. Както виждаш, в този интериор се използват само светли и естествени нюанси, което също визуално увеличава пространството.

     Стилна кухня

     Стилна и модерна кухня с еркер е истинска украса на всеки дом. Оптималното решение е да поставите масата за хранене в прозореца на залива. В този случай можете да използвате килим за зониране.

     Уютна детска стая

     Еркерът в детската стая може да бъде оборудван с уютен и мек диван, който служи и като склад. В този случай трябва да се обърне специално внимание на цветовата схема, тъй като тя трябва едновременно да бъде възможно най-светла и да съответства на общото настроение на стаята.

     Лека минималистична къща

     Тази къща е проектирана в минималистичен стил и боядисана в неутрален бял цвят. Освен това има висока и надеждна основа. Трябва да се има предвид, че грижата за такава къща отвън ще бъде придружена от много трудности.

     Тухлена ферма къща

     Белият еркер красиво украсява тухлената къща в тъмни нюанси. В същото време такъв архитектурен елемент придава комфорт на конструкцията. Не забравяйте обаче, че не трябва да "претоварвате" текстилната декорация с тъмни завеси.

     В противен случай целият ефект ще изчезне.

     Поради това, в процеса на изграждане на собствена едноетажна къща с прозорец, можете да се съсредоточите върху примерите, описани по-горе. Но в същото време не забравяйте, че всяка сграда е уникална и неповторима. Също така, имайте предвид, че трябва да се съсредоточите върху личните си нужди, както и върху нуждите на вашето домакинство.

     Проектът и преглед на оформлението на едноетажна къща с еркер вижте следващото видео.

     без коментари

     Коментарът беше изпратен успешно.

     Кухня

     Спалня

     Мебели