Едноетажна къща с таванско помещение: примери за модерно оформление

Съдържание
 1. Характеристики и предимства
 2. Как да победим квадрата?
 3. Интересни дизайнерски решения
 4. Избор на материали
 5. Ефектни примери за вдъхновение

Френският архитект Франсоа Мансарт, живял през 17-ти век, привлече вниманието към тавана на селската си къща и реши да използва допълнителното пространство. Първите изчисления и последващото строителство дадоха добър резултат и оттогава таванското помещение във всяка страна се използва в големи количества за разширяване на жилищното пространство. Това пространство позволява големи икономии на материали и време при изграждане на почти цяло жилищно пространство.

Тук можете да оборудвате спални, детска стая, място за офис, стая за гости.

Характеристики и предимства

Частна едноетажна къща с таванско помещение е специално решение за планиране и проектиране, както и за създаване на уникален образ.

Решението за изграждане впоследствие дава полза по отношение на материалните разходи:

 • жилищното пространство се увеличава;
 • не са необходими нови капитални стени;
 • допълнително ниво прави възможно появата на нови функции на едноетажна къща;
 • топлинните загуби на дневните през покрива намаляват;
 • има нови възможности за декориране на къща в оригинален стил, различен от дизайна на основните помещения.

  Има и някои усложнения. Капандурите, монтирани на наклонен покрив, са доста скъпи, а любителското изчисляване на ъгъла на покрива и подовите греди може да изкриви стила на тавана и да увеличи натоварването от сняг и вятър. Трудно е да се почистят такива прозорци както от сняг, така и от отломки, носени от вятъра. В изолирания покрив на тавана трябва да има пароизолация, в противен случай изолационният материал ще се намокри в многослойната покривна торта и ще настъпи преждевременно разрушаване на гредите от гъбички и мухъл.

  Как да победим квадрата?

  Оформлението на първия етаж е предимно стандартно, въпреки че може да се различава и по разнообразие, но ще разгледаме оформлението на самото таванско помещение. Плановете са различни, вариации идват от предназначението и големината на стаите. Покривът на къщата е двускатен. На първия етаж има една голяма стая, цялото пространство над нея определя самото таванско помещение.

  Това е икономично решение, когато прозорците пропускат достатъчно дневна светлина и няма нужда от прозорец в покрива. Стълбището е поставено извън къщата, което значително спестява място. Тази опция е удобна при проектирането на къща, където няма гараж.

  Ще разгледаме схемите за разположение на помещенията за площи от 10 на 8, 8 x 9, 7 x 9, 10 x 12 m.

  • Размерите на къщата са 10 на 8 м. Полезната площ на тавана може да се изчисли за няколко стаи (спалня 11,86 кв.м, две спални 12,86 кв.м, баня 3,4 кв.м, антре 4,43 кв.м). В нашия случай стълбите към втория етаж са вътре директно от залата. Ако решите, че трябва да подредите баня, трябва да се погрижите за защитата от дренажна вода. Прозорците с проста форма в краищата на тавана ще осигурят достатъчно естествена светлина.
  • Компактно разпределение за едноетажна къща 8 х 9 м с таванско помещение. Къщата е на един етаж с таванско помещение и размерите на сградата са 8,15 х 9,25 м. Сградата е на лентов фундамент (база), отвън е завършена с сайдинг. Стените на рамката (външни и вътрешни) са изолирани с минерална вата. Подът отдолу е на дървени греди. Припокриванията между етажите са от дърво.
  • Много често срещан проект с надстройка на жилищна сграда 8,80 х 6,80 м. За основата се използва стоманобетонна плоча под цялата къща. Стените са топлинни блокове. Етаж на 1-ви етаж - сглобяеми стоманобетонни плочи. Припокриване между етажите - дървени греди. Покривът може да бъде метален.
  • Къща на 1-ви етаж с жилищна надстройка, проект 10 х 12 м, с реални размери 11,58 х 9,58 м. Отвън къщата е завършена с мазилка. Основата е стандартна - пилото-решетка. Всички стени са от газобетонни блокове. Подът на долния етаж е върху монолитна плоча. Припокриване между етажите - дървени греди. Покривът е двускатен. Прозорците са пластмасови. Стълбището е дървено.

  Интересни дизайнерски решения

  Има реализиран "огледален" проект на къща с жилищна надстройка и гараж. Такава къща с оригинален дизайн е поставена до издигната по-рано сграда. Оказва се повторение с огледално подреждане. Особеност на конструкцията придава покривът, покриващ гаража и терасата. Подпората на покрива се състои от дървени стойки. Всички външни елементи са изработени от дърво.

  На приземния етаж има просторна всекидневна, кухня и баня. Къщата разполага с мазе. В горната надстройка има спални и баня. За да се намали вътрешното пространство, връзката с гаража се осъществява чрез сгъваема стълба. Ако пуснете канализационни и водопроводни тръби, комфортът само ще се увеличи. В близост до спалните може да се постави вана. Квадратната къща е удобна за вътрешно планиране.

  На долния етаж има хол, кухня, детска стая. А в жилищната надстройка има спални за възрастни и тийнейджъри, кабинет или други стаи. Естествена светлина от капандурите. Ако направите вертикална конструкция за прозорците, можете да получите "кукувица", която ще добави красота на сградата.

  Съвет: Отворена или затворена веранда ще промени цялостния облик на квадратна къща.

  Верандата се намира не само на входната врата, но и на всяко друго място с изглед към парцела, градината, природата, алпийската пързалка. Е, ако отсреща има фонтан с нощно осветление, ще получите отлична платформа за релакс.

  Избор на материали

  Къща от дърво се избира от хора, които са близо до природната среда. Дървото като естествен екологичен материал е по-благоприятно за релаксация, предразполага към дълбока почивка. Поддържа комфортна атмосфера в дома, независимо от сезонната обстановка.

  Каменните къщи имат своите предимства:

  • ниски разходи за поддържане на характеристиките на сградата;
  • загубата на топлина е минимална;
  • може да служи на хора без ограничения във времето.

  Възможно е да се направи смесен проект при използване на камък и дърво. Той съчетава здравината на камъка и топлината на дървото. По правило първият етаж е изграден от камък, а вторият е дървен.

  Цената на дървена къща се намалява чрез инсталиране на по-лека основа. Дървесната текстура е красива сама по себе си, така че разходите за интериорен дизайн могат да бъдат сведени до минимум.

  Още по-евтино е да се построи монолитна къща в специален кофраж. Времето за такава конструкция е кратко, за него не се изисква тежка основа, материалите за стените са евтини, но с добра топлопроводимост.

  Къща от газобетон е устойчива на замръзване, с добра паропропускливост, в нея можете да живеете много години. Цената на материала е малка, но монтажът е скъп. Изисква подготовка и изграждане на сложна основа, а работата се извършва най-добре през топлите месеци.

  Каменната къща трябва да се отоплява, да живее в нея през цялото време, така че този вариант не е подходящ за временен престой. Външният вид на тухлена къща, с правилния избор, винаги изглежда подходящ и естетически приятен. Освен това такива сгради се отличават със своята издръжливост и здравина. Това е най-добрият вариант за крайградска сграда за постоянно пребиваване.

  Стените, изработени от блокове от пяна, са оригинално решение.

  Според някои мнения предимствата на къщите от пеноблок са много повече от недостатъци:

  • Блоковете не са тежки, тегло - до 25 кг. Конструкцията е доста лесна и не е необходимо да правите мощна и скъпа основа.
  • Инсталацията е проста. Може да се произвежда без висококвалифицирани работници.
  • Екологичност. Неекологичните примеси са сведени до минимум.
  • Материалът има добра топлоизолация.

  От недостатъците могат да се разграничат някои нюанси, от които има малко:

  • Външният вид не е много привлекателен, но чрез довършителни работи могат да се постигнат добри резултати.
  • Блоковете са крехки, понякога повредени по време на транспортиране. Те не понасят периода на свиване у дома. Има възможност за напукване, това може да се повлияе от качеството на продукцията. Може да се транспортира в специално подготвени контейнери и камиони, тогава процентът на неизползваемите блокове от пяна значително ще намалее.

  Относно дървените къщи

  Дървото е сравнително евтино, само трябва да намерите подходящ вид дърво, от което ще бъде построена къщата. Вековният опит предполага да се даде предпочитание на иглолистни дървета - бор, лиственица, смърч.

  Именно бор и смърч най-често се използват при изграждането на висококачествени дървени къщи.

  Строителният материал от лиственица се счита за издръжлив, не губи уникалните си свойства и дори всяка година силата му само се увеличава. От него са построени кораби и под постоянното влияние на влагата те са служили десетилетия. Тайната се крие в химическия състав на това ценно дърво. Смолата не само запазва здравината на структурите, но и визуално не се променя в продължение на много години. А сухата лиственица издържа до няколкостотин години.

  Основните предимства на тези сгради:

  • приемлива цена за много проекти;
  • висока екологичност на материала;
  • ниска топлопроводимост, незначителни топлинни загуби: отопляемата къща остава топла вътре за дълго време;
  • по-малко тегло в сравнение с други;
  • способността да се диша въздух: дишането е необходимо за дома, а дървената къща осигурява това с естествена структура от материали.

  Декорацията на тези къщи често се извършва с тухли: например те създават повърхност със същия тон или правят модел от тухли с различни цветове. Тухлената облицовка предпазва и укрепва конструкцията, повишава звукоизолацията и намалява топлинните загуби.

  Залепен ламиниран дървен материал: красив, но скъп. Материалът е много добър, но цената му не винаги е привлекателна. И фактът, че сградата от бар не се свива и не се нуждае от довършване, все още няма да ви позволи да спестите пари.

  Закръглени трупи: къща в руската традиция. Изграждането на корпус от този материал не изисква почти никаква ръчна работа. Къщата е сглобена като конструктор. Дървото има завършена форма, всички технологични разфасовки и канали са вече подготвени в завода. Частите са съставени почти без празнини. Декорацията на стени най-често не се прави.

  Такъв подготвен материал има своите предимства:

  • намаляване на разходите на много етапи от строителството и съкращаване на времето за сглобяване на части от сградата;
  • топъл дизайн;
  • повишена плътност на всички фуги, което се осигурява от технологичната подготовка на детайлите на бъдещата къща;
  • външният вид на такива къщи е естетически приятен и привлекателен.

  Ефектни примери за вдъхновение

  Десетки проекти на частни къщи създават уникална колекция от творения на проектанти, дизайнери, строители. Красивите къщи с жилищно таванско помещение, мазе, необикновени хармонични фасади са не само удобни за живеене, заобиколени от природата, но и показват високия художествен вкус на създателите и собствениците на селски вили и евтини къщи.

  Не е необходимо да инвестирате огромни средства за създаване на шедьоври на селската и селската архитектура. Използвайки въображение и креативност, можете да построите малка къща с еркер, която ще зарадва ценителите на архитектурата със своето съвършенство. Такава къща е показана на снимката.

  Тази къща не се отличава с особена претенциозност, всички детайли изглеждат естествени и надеждни, пропорциите са перфектни, цялата декорация е на мястото си. Малък еркер дава много допълнителна светлина на стаята, а външният дизайн на фасадата, завършен с сайдинг, се съчетава хармонично с местния пейзаж на обекта.

  Разбира се, с инвестирането на големи финансови инвестиции е възможно да се създават и изпълняват проекти, които са по-елегантни и грандиозни, къщи с таванско помещение, еркер, балкон, веранда и гараж, създаващи много удобства за жители и гости на селска къща.

  Тухлените къщички се отличават с разнообразие от стилове, архитектурни особености, използване на традиционни и нови материали. По принцип тези къщи изискват големи инвестиции. Това е произведение на ръба на изкуството от художници, дизайнери, архитекти, дизайнери, строители. Такива сгради се строят, за да издържат.

  Романският стил е по-близо до темата „моят дом е моят замък“. Тежки и спокойни конструкции. Арки, каменна украса на прозорци, врати, фронтони.

  Готически стил - кули, сводове, тесни прозорци, някакъв мрак, пълен с романтизъм.

  Барокът е луксозна, сложна композиция с колони, извивки, преходи. Гледката е помпозна, понякога в изобилие, величествена, но винаги привлекателна.

  Строга английска къща, хай-тек, модерна, класическа и, разбира се, лека и елегантна вила в стил Прованс. Изборът е огромен, от скромна едноетажна къща с таванско помещение до голяма и впечатляваща вила тип дворец. Вие сте избрали - и започнете да строите, а цял отряд от специалисти на високо ниво ще ви помогне.

  За какво може да бъде проектът на едноетажна къща с таванско помещение, вижте следващото видео.

  без коментари

  Коментарът беше изпратен успешно.

  Кухня

  Спалня

  Мебели